Úvodní stránka > Příliš dravá ryba pro české stojaté vody?, RECENZE > Příliš dravá ryba pro české stojaté vody?

Příliš dravá ryba pro české stojaté vody?

Hynek Tippelt

Petr Babka, Prométheus Spitteler, Mělník: Přestupní stanice 2021, 576 s.

(recenze, psáno pro revue Ergot)

Český filosofický rybníček nikdy nehostil příliš rozmanité osazenstvo. Odchoval sice hned několik skutečných velikánů, ale nic naplat, vidíme snadno z jednoho konce na druhý. Těžko se divit, že jsou si tu všichni, velicí i malí, tak trochu či více příbuzní. Navzájem se znají, mají společné idoly a pietu vůči nim žárlivě střeží. Jedním z takových chráněnců je Friedrich Nietzsche.

Čeští filosofové Nietzscheho zbožňují. Jinak si nedokáži vysvětlit, jak mohla bezmála před dvěma lety vyjít kniha Prométheus Spitteler, aniž by po ní štěkl pes. Objemný svazek představuje českému čtenáři švýcarského nositele Nobelovy ceny za literaturu Carla Spittelera. Z jejího obsahu těžko na prvním místě nezmínit půvabný překlad Spittelerova nejslavnějšího díla Prométheus a Epimétheus, zahrnuje ale i rozsáhlý výbor z jeho esejí, povídek a básní –⁠ –⁠ a potom také jeden velice překvapivý a českým nietzscheánům provokativní dokument.

Jde o korespondenční výměnu mezi Spittelerem a Nietzschem, Spittelerův text Mé styky s Nietzschem a přehled všech zmínek o Spittelerovi v Nietzscheho dopisech. Jako milovník Nietzscheho díla jsem byl těmito „surovými daty“, klíčovými pro posouzení vztahu Nietzscheho a Spittelera, dost zaražen. Bylo mi trochu líto, jak se můj obrázek o Nietzschem měnil. Jenže v tom je kámen úrazu každého zbožňování: živý či mrtvý, bůh je jenom jeden.

Nadlidskou bytostí není samozřejmě ani Spitteler. Je jen pěvcem, který postřehl melodii filosofické krajiny, a tou nás provází. Nechává zaslechnout pravdy slunečních i měsíčních září, větrů i mračen, nížin i hor a jejich potůčků, lesů, luk a nejrůznějších zákoutí. V jeho světě je vše živé právě tak, jak je tomu i v tom skutečném. Živé a dramatické jako příběhy postav, které se v oné epické skladbě, zmíněném Spittelerově nejslavnějším díle, odvíjejí. Můžete hádat, kdo je její hlavní postavou. Protože nevlastním patent na správnou interpretaci, dovolím si nabídnout svůj tip: Postava, jejíž životní příběh Spitteler zpívá, je jedna jediná a jste jí vy.

Článek v pdf

  1. Zatím nemáte žádné komentáře.
  1. No trackbacks yet.

Napsat komentář